EtusivuReseptitOta yhteyttä

Tämä etenkin Unkarissa ja Itä-Euroopassa useista kerroksistaan tunnettu kakku on näyttävä ja meille suomalaisille hiukan tuntemattomampi kahvipöydän kuningatar. Yksinkertainen resepti laadukkaista raaka-aineista, joilla loihdit täyteläisen suklaisen Dobos Torta –kerroskakun!

Resepti on helposti muunneltavissa mieluisan kokoiseksi kakuksi (kakkupohjassa jokaista raaka-ainetta on saman verran!) riippuen tietysti syöjien määrästä. Muistathan vain, että Dobos Tortan kuuluu olla korkea, näyttävä ja suklainen – täydellisen herkullista!

Päälle voit laittaa perinteisen kovan karamellin sijasta kehrätystä sokerista valmistetun kauniin ja näyttävän koristeen, kuin sokerisen linnunpesän. Perinteinen kova päällinen on hankala käsitellä ja tarjoilla – kehrätty karamellisoitu sokeri toimii tässä tapauksessa erinomaisesti.

Dobos Torta

Yksi noin 12 hengen kakku.

  • 9 valkuaista
  • 9 keltuaista
  • 9 rkl vehnäjauhoja
  • 9 rkl sokeria

Vaahdota valkuaiset ja 4 rkl sokeria kiiltäväksi jämäkäksi vaahdoksi, marengiksi.
Vaahdota keltuaiset ja 5 rkl sokeria kevyeksi vaahdoksi. Nostele keltuaisvaahto vehnäjauhojen kanssa marenkiin. Levitä leivinpaperin päälle tasainen ohuen ohut kerros taikinaa, noin 5 mm paksuudelta. Paista pohjaa noin 5-9 minuuttia 205-asteisessa uunissa. Tarkkaile paistoa. Pohja on valmis, kun se on ottanut hiukan väriä sieltä täältä. Siirrä leivinpaperi ja sen päällä oleva pohja syrjään jäähtymään ja toista operaatio niin usein kuin taikinaa riittää. Pellin koosta ja taikinan paksuudesta riippuen kertojen määrä voi vaihdella suurestikin.

Irrota pohja leivinpaperista kääretortun tavoin. Leikkaa täysin jäähtyneet pohjat haluamaasi muotoon, kuitenkin niin, että kakkupohjakerroksia tulee vähintäänkin kuusi kappaletta. Mitä enemmän kerroksia on, sitä näyttävämpi kakustakin tulee!
Voit valmistaa pohjat päivää ennen tarjoilua.

Valmista suklaakreemi tarjoilupäivänä.

Suklaakreemi:

  • 6 keltuaista
  • Noin 260 g vähintään 55% tummaa suklaata
  • Noin 1 dl tomusokeria (lisää sokeria oman maun mukaan!)
  • 375 g huoneenlämpöistä voita

Sulata pilkottu suklaa keltuaisten kanssa kattilassa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Kaada seos kulhoon jäähtymään. Vaahdota pehmeä voi ja tomusokeri ilmavaksi vaahdoksi, noin 2-3 minuuttia. Lisää joukkoon haalea suklaa-keltuaisseos ja sekoita nopeasti tasaiseksi vaahdoksi nuolijalla. Tarkista makeus ja maku, lisää sokeria tarvittaessa!

Levitä suklaakreemiä tasainen, noin kakkupohjan paksuinen kerros, pohjan päälle. Paina päälle kevyesti toinen pohja ja levitä uusi suklaakreemikerros. Toista niin kauan kuin tarve vaatii. Levitä päällimmäisen kakkupohjakerroksen päälle tasainen kerros suklaakreemiä. Siisti kakun reunat leikkaamalla ne tasaiseksi sahalaitaisella puukolla. Halutessasi voit päällystää kakun kauttaaltaan reunoja myöten suklaakreemillä. Valmista kehrätystä sokerista kaunis koriste kakun päälle.

Kehrätty sokeri:

  • Noin 2 dl sokeria

Sulata sokeri keskilämmöllä kuivalla paistinpannulla ja anna karamellisoitua rauhassa tummemmaksi veteläksi sokeriksi. Kun sokeri on vetelää, mutta ei kuitenkaan täysin juoksevaa on se valmis kehrättäväksi tai vedettäväksi. Nosta sokeria puulusikalla ilmaan ja vedä sokerista ohuita nauhoja sormilla puhtaan lautasen päälle kasaksi. Huomioithan, että sokeri on todella kuumaa! Älä polta näppejäsi. Voit myös heilutella puulusikassa olevaa sokeria lautasen päälle nopein pyörivin liikkein. Sokeri jähmettyy välittömästi asentoonsa. Mikäli sokeri jää vain isoiksi pisaroiksi lautaselle on se liian kuumaa – anna sokerin jäähtyä hiukan ja yritä uudestaan. Mikäli sokeri on liian kylmää ei se irtoa puulusikasta itsestään – lämmitä sokeria hiukan lisää.

Vinkki: Nauti Dobos Torta –kakkua vaniljajäätelön kera!

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, täytekakku, kakut, Dobos Torta, unkarilainen, perinteinen, herkku, leivos, kerros, kerroksia, suklaakreemi, kakkupohja, pannukakku, yksinkertainen, juhla, juhlat, kahvipöytä, sokeri, kehrätty, karamellisoitu

⇢ Seuraavalla sivulla: Vehnäsämpylät
⇠ Edellisellä sivulla: Kookos-suklaakakku


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact