EtusivuReseptitOta yhteyttä

Epäonnistuiko voitaikina?

Valuiko rasva pellille voitaikinasta? Kutistuiko leivos paistossa? Menikö voitaikinan valmistuksessa jokin mönkään, mutta et tiedä mikä? Ei huolta, tämän ohjeistuksen avulla tiedät missä meni vikaan ja miten ongelma ratkaistaan!

Kun voitaikinaleivonnaiset lehteilevät liikaa tai ne kaatuvat paistossa voi syynä tähän olla se, että taikina ei ole saanut tarpeeksi lepoa. Muistithan antaa taikinan levätä kaulintojen välillä ja reilusti ennen paistoa? Toinen mahdollinen syy löytyy taitoksista – niitä ei ole tarpeeksi! Voi on kaulittava taikinaan useiksi ohuen ohuiksi kerroksiksi, jotta se lehteilee juuri sopivasti eikä kaadu paistossa. Voitaikina on kaulittava neljä kertaa neljään osaan taiteltuna ellei ohjeessa toisin mainita.

Hajoavatko voitaikinalevyt kätösiisi? Jos näin on voi syynä olla jokin seuraavista:

  • Kaulinta on ollut epätasainen
  • Liian kuuma uuni, levyt kutistuvat ja jäävät raaoiksi
  • Liian paljon rasvaa suhteessa jauhoihin

Ole tarkkana kaulinnan ja ohjeen seuraamisen kanssa ja leivoksistasi tulee täysiä kymppejä!

Mikäli ongelmana on se, että tuotteista valuu rasva pellille paiston yhteydessä on syynä joko rasva ja sen kauliminen tai paisto. Jos voitaikinassa on liikaa voita tai se on kaulittu taikinaan epätasaisesti tai voikerrokset ovat jääneet liian paksuiksi saattaa rasva tiristä ulos taikinasta paiston yhteydessä. Toisaalta edes oikeaoppiminen kauliminen ei auta, jos uunissa on liian korkea lämpötila tai tuotteita paistetaan liian kauan.

Olethan siis huolellinen myös uunin kanssa, että paistolämpötila ja paistoaika ovat kohdallaan!

Menikö muuten kaikki nappiin, mutta tuotteet kutistuivat paistossa? Tällöin on saattanut käydä lipsahdus kaulinnassa:

  • Taikinaa on kaulittu liian vähän
  • Kaulittu liian ohueksi ennen viikkaamista
  • Käytetty kaulintaan sopimatonta rasvaa (Huom. leipämargariini ei sovellu voitaikinaan!)
  • Leivokset voivat kutistua paistossa myös mikäli lepo ennen paistoa on ollut liian lyhyt. Voitaikina tarvitsee aikaa pintajännityksen vapautumiseen. Jos leivokset paistetaan ennen kuin taikina on levännyt tarpeeksi on seurauksena juurikin pienen pienet leivokset.

⇢ Seuraavalla sivulla: Uuniomenat
⇠ Edellisellä sivulla: Talviomenahillo


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact