EtusivuReseptitOta yhteyttä

Helpot sämpylät valmistuvat kädenkäänteessä ja maistuvat erinomaisilta aamupalapöydässä ja illalla teekupposen kera. Nämä herkulliset sämpylät sopivat myös hot dog –sämpylöiksi!

Aina ei ole aikaa tai intoa valmistaa esitaikinoita tai käyttää hapanjuurta, joka vaatii pitkiä taikinan lepoja. Helppoja ja maukkaita sämpylöitä voi leipoa myös ilman erityisiä valmisteluita tai pitkiä valmistusaikoja – yksinkertaisista ja hyvistä raaka-aineista.

Helpot sämpylät

10 kappaletta.

  • 2,5 dl (laktoositonta) maitoa
  • 5 g (n. 1 tl) sokeria
  • 350 g vehnäjauhoja
  • 50 g grahamjauhoja
  • 5 g kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
  • 8 g (n. 1 tl) suolaa
  • 25 g voita
  • Unikonsiemeniä pinnalle

Voit käyttää taikinassa rasvatonta maitoa tai kevytmaitoa.

Yhdistä haalea maito, sokeri, jauhot ja hiiva. Sekoita tasaiseksi taikinaksi joko käsin noin 15 minuuttia tai koneella 9 minuuttia. Lisää voi ja suola. Vaivaa taikinaa vielä 8 minuuttia, kunnes taikina on sileän tasainen – taikinan sitkoverkko on valmis, kun se kestää kevyttä venyttämistä repeämättä.

Sämpylöistä voi tehdä haluamansa muotoisia.
Hyvin noussut sämpylä on selvästi isompi kuin nousun alussa.

Peitä taikinakulho muovikelmulla tai muovipussilla ja anna seistä vedottomassa paikassa noin 20 minuuttia. Muotoile taikinasta kevyesti pitkä pötkö – paloittele taikinapötkö 10 osaan. Muotoile sämpyläpalat ensin pyöreiksi. Pyörittele pyöreät sämpylät pitkulaisiksi, painaen kämmenelläsi taikinaa pöytää vasten samalla kevyesti rullaten edes takaisin. Nostele sämpylät leivinpaperoidulle uunipellille. Voitele pitkulaiset sämpylät kevyesti vedellä ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä. Nosta koko uunipelti sämpylöineen ruokakaupan muovipussin sisälle – muovipussin sisällä sämpylät nousevat paremmin ja niiden pinta pysyy kosteana. Kostea taikina nousee ja paistuu paremmin. Anna sämpylöiden nousta ainakin kaksinkertaisiksi, noin 30-45 minuuttia – hyvin noussut sämpylä on kimmoisa kosketukselle.

Paista sämpylöitä 210 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat ottaneet kauniisti väriä myös pohjasta.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, helpot sämpylät, sämpylä, leipä, hiivaleipä, leivät, aamiaissämpylät, siemensämpylät, unikonsiemen, hot dog –sämpylät, nakkisämpylät

⇢ Seuraavalla sivulla: Patongit
⇠ Edellisellä sivulla: Gluteeniton hasselpähkinä-suklaatorttu


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact