Perinteiset karjalanpiirakat ovat niin juhlapöydän kuin arkisemmankin kahvipöydän kirkkaita tähtiä. Liekö Suomessa ainuttakaan, joka ei riisipiirakoista pitäisi. Tuskinpa vaan. Mehevät ja maukkaat karjalanpiirakat saavat makunsa hyvin keitetystä ja maustetusta riisipuurosta. Älä siis pihistele voin ja suolan kanssa puuroa keittäessä! Mitä enemmän karjalanpiirakan kuoressa on ruisjauhoja, sitä maukkaampi ja rapeampi piirakka on. Nämä täyttävät piirakat saavat lisäpotkua itse tehdystä munavoista. KarjalanpiirakatNoin 30 kpl.
TäytePerinteistä riisipuuroa maustettuna reilulla suolalla ja voilla noin 7-8 dl. Puuron tulee olla kunnolla jäähtynyttä ennen täyttämistä! Voit tehdä riisipuuron jo edellisenä päivänä. Tarkista maku ja lisää suolaa/voita tarvittaessa. Sekoita kaikki aineet (ei puuroa) tasaiseksi taikinaksi. Vaivaa muutama minuutti, jotta ainekset ovat varmasti sekaisin. Pyöritä taikinasta ohut tanko, noin 1,5-2 cm paksuinen tanko. Mitä paksumpi tanko, sen isompia piirakoista tulee. Paloittele tanko 30 osaan. Pyörittele paloista palloja. Kaulitse palloista kevyesti jauhotetulla pöydällä noin 1-2 mm paksuisia soikeita lättyjä. Pinoa lätyt kevyesti limittäin, älä paina etteivät taikinalätyt tartu kiinni toisiinsa. Mikäli taikinalätyt tuntuvat tahmaisilta, jauhota välit ruisjauhoilla pinotessasi. Kaulitse kaikki pallot ennen kuin aloitat niiden täyttämisen riisipuurolla. Voit peittää lätyt tuorekelmulla kevyesti, jotta ne eivät kuivahda täyttöä odotellessa. Levitä piirakkapohjat pöydälle riviin ja pursota tai lusikoi niille reilusti riisipuuroa, n. 2-3 rkl. Karjalanpiirakka, jossa on vähän täytettä on kuiva ja masentava tapaus. Annostele riisipuuroa aivan lätyn keskelle jättäen päätyihin ja reunoille tyhjää, n. 1 cm, rypytystä varten. Sitten onkin vuorossa karjalanpiirakoiden haastavin osuus – rypytys! Karjalanpiirakoita voi rypyttää monella tavalla, eikä varsinaista oikeaa tapaa ole. Tärkeintä piirakan rypytyksessä on käyttää reilusti voimaa, mutta ei niin, että taikina repeää. Mikäli rypytys on tehty liian kevyillä otteilla nousevat piirakan reunat pystyyn ja kovettuvat paistossa korpuiksi. Rypytys
Ota piirakka täytteineen eteesi pituussuunnassa – paras
työskentelyasento on seisoma-asento, nouse penkiltä ylös! Paista riisipiirakat heti 275 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat ottaneet mukavasti väriä riisipuuron kohdalta. Voitele hiukan jäähtyneet riisipiirakat sulalla voi-maitoseoksella kauttaaltaan, 100 g voita ja noin 1,5 dl maitoa. Voitelun voi myös jättää pois, jos haluat hiukan kevyempiä ja siistimpiä piirakoita. Tarjoile munavoin kera! Munavoi
Sekoita pehmeä voi ja kuoritut kananmunat keskenään. Tarjoile munavoi huoneenlämpöisenä – kylmän munavoin levittäminen riisipiirakalle on yksi vaikeimmista asioista tehdä juhlapöydässä muiden vieraiden jonottaessa vuoroaan! Avainsanat: leipojat, leivonta, karjalanpiirakka, riisipiirakka, piirakat, riisipuuro, voi, suola, munavoi, ruiskuori, perinneruoka, leipä, ohje, resepti, perinteinen, klassinen, juhlat, juhlapöytä, juhlatarjottava, vieraille ⇢ Seuraavalla sivulla: Merisuola-rosmariinileipä Ei arvosteluja vielä! Sinun arvosanasi: Ei kommentteja vielä. |
Ajankohtaista
Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme! Luetuimmat reseptitUusimmat reseptit |
© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact