Ihanan marjaisat ja hedelmäiset murotaikinaleivokset sopivat kesäiseen kahvipöytään kuin perhonen kukkapuskaan. Nämä kesäiset mustikka-puolukkatartaletit ja mansikka-kiivitartaletit kätkevät sisäänsä marjaisaa hilloa, banaania, vaniljakreemiä, ja jopa viineritaikinaa. Koko komeuden kruunaa tuhti kerros kermavaahtoa ja koristeeksi marjoja tai tuoreita hedelmiä hedelmäsokerikiilteellä. Yllätä vieraasi kesäisillä leivoksilla, joiden valmistus on yllättävän helppoa. Aloita leivosten valmistaminen murotaikinasta, josta tartaletit saavat maukkaan ja rapsakan pohjan. Täytteenä voit käyttää oman makusi mukaan mitä tahansa hilloa tai marmeladia – me käytimme kaikille maistuvaa vadelmahilloa. Leivoksen yhden kerroksen voit halutessasi valmistaa päivän vanhasta viineristä, pullasta tai sokerikakkupohjasta. Näin saat leivokseen lisämakua ja suutuntumaa – ja pääset hyötykäyttämään vanhat pullat! Revi viineristä pieniä palasia hillon päälle. Seuraavaksi kerrokseksi sopii erinomaisesti tuore banaani viipaleina. Banaanin päälle reilu kerros paksua vaniljakreemiä. Vaniljakreemin voit keittää itse tai käyttää kaupan vaniljakreemijauhetta. Kaupan vaniljakreemijauhe on vallan maukasta ja erittäin kätevää käyttää – lisää kylmää vettä paketin ohjeen mukaisesti ja anna vetäytyä hetki ennen käyttöä. Mikäli keität kreemin itse valmista se hyvissä ajoin ennen täyttämistä, jotta kreemi ehtii jäähtyä ennen käyttöä. Viimeiseksi vaniljakreemin päälle sivellään kermavaahtoa ja päällystetään marjoilla tai hedelmillä sekä kiilteellä. Hedelmäsokerikiille auttaa pitämään marjat ja hedelmät tuoreina pidempään. Kesäiset tartaletit – marja- ja hedelmäleivokset1 iso noin 23 cm halkaisijan tartaletti tai useita, 10-15, pieniä tartaletteja vuoan koosta ja pohjan paksuudesta riippuen. Murotaikina
Sekoita kaikki aineet kylminä kerralla nopeasti muromassaksi monitoimikoneessa, sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai sormin. Riittää, että ainekset ovat sekaisin. Älä vaivaa massaa tai sen murea rakenne kärsii ja taikinasta tulee sitkeää. Anna taikinan levätä kylmässä hetki ennen sen kaulimista. Voit tehdä taikinan jo edellisenä päivänä ja antaa taikinan levätä jääkaapissa yön yli. Murotaikina säilyy jääkaapissa kaksi viikkoa, pakkasessa kaksi kuukautta huolellisesti tuorekelmuun käärittynä. Voit siis tehdä isomman erän murotaikinaa kerralla ja säilöä sitä jääkaapissa tai pakkasessa myöhempää käyttöä varten. Pehmitä murotaikinaa vaivaamalla sitä hiukan pöytää vasten – näin taikina on helpommin käsiteltävää ja paistojälki on tasainen. Kauli taikina vuoan koosta riippuen joko 3 mm paksuiseksi matoksi mikäli teet yhden ison tartaletin, tai 1-2 mm paksuiseksi mikäli teet pieniä tartaletteja. Nosta taikina kevyesti voideltujen vuokien päälle kaulinta apuna käyttäen. Painele taikina tarkasti vuoan kantteihin ja reunoihin jauhotetuin sormin tai pienellä taikinapalalla. Leikkaa paletilla tai veitsellä vuoan yli jäävä taikina. Pistele pohja haarukalla, jotta paistojälki jää tasaiseksi. Voit asettaa pohjan päälle paiston ajaksi painoksi leivinpaperin palan ja keittämätöntä riisiä/kuivattuja herneitä, joka auttaa pohjaa pysymään muodossaan. Paista murotaikinapohjat 180-asteisessa uunissa. Isoa pohjaa saa paistaa noin 15-20 minuuttia ja pieniä pohjia noin 10-15 minuuttia. Tarkkaile paistoväriä – väristä tiedät, että pohja on valmis! Mikäli käytät paiston aikana painoja ota painot ja leivinpaperi pois noin 8-13 minuutin jälkeen ja paista loppuun ilman painoja – kun pohja on ottanut reunoihin väriä voi painot ottaa pois. Anna pohjien jäähtyä rauhassa vuoissaan. Niiden tulisi irrota helposti jäähtyneinä. Voit valmistaa pohjat valmiiksi jopa 2-3 päivää ennen täyttämistä. Pidäthän vaan huolta, etteivät pohjat pehmene kosteuden vaikutuksesta. Säilytä pohjat huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa. Valmista vaniljakreemi joko valmiista jauheesta tai keittämällä se itse. Perinteinen vaniljakreemi
Sekoita kerma, keltuaiset, sokeri ja maizena paksupohjaisessa kattilassa. Keitä miedolla lämmöllä paksuksi, ilmavaksi kreemiksi. Sekoita koko ajan voimakkaasti pohjaa myöten. Anna jäähtyä ennen käyttöä. Kun muropohjat ja vaniljakreemi ovat valmiit ja jäähtyneet, on aika aloittaa tartalettien täyttäminen ja koristelu. Vatkaa vispi- tai kuohukermaa noin 5 dl, kevyesti sokeroituna. Kermavaahto saa olla napakkaa, mutta ei liian kovaa. Vaahto levitetään veitsellä tai paletilla leivoksien päälle sileäksi keoksi. Lusikoi hilloa pohjan päälle ihan reilusti, noin 2 mm paksuinen kerros. Asettele hillon päälle tuoretta banaania viipaleina ja halutessasi myös jo edellä mainittua eilistä viineriä/pullaa. Lusikoi banaanin päälle runsaasti vaniljakreemiä, melkein reunojen tasalle. Ota reilu nokare kermavaahtoa veitselle ja pidä leivosta toisessa kädessäsi samalla. Levitä kermavaahtoa marja-hedelmäleivoksen päälle tasaisin vedoin samalla pohjaa kädessäsi hitaasti pyörittäen. Lisää kermavaahtoa tarvittaessa. Asettele tasaisen kermavaahtokuorrutuksen päälle tuoreita viipaloituja hedelmiä, kiiviä ja mansikoita, tai marjoja (pakasteita tai tuoreita sesongista riippuen) kuten mustikoita ja puolukoita. Paina ne kevyesti kiinni kermavaahtoon. Valmista hedelmäsokerikiille paketin ohjeen mukaisesti. Sivele kiille marjojen ja hedelmien päälle – toista sively pari kertaa, jotta saat varmasti tasaisen kerroksen kiillettä. Tarjoile kesäiset tartaletit mielellään seuraavan vuorokauden sisällä. Pidemmässä säilytyksessä pohja imee kosteutta ja pehmenee. Säilytä valmiit marja- ja hedelmäleivokset jääkaapissa. Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, kesä, juhannus, mansikka, kiivi, mustikka, puolukka, vadelma, banaani, tartaletti, leivos, piiras, piirakka, muropohja, vaniljakreemi, vanilia, kermavaahto, vispikerma, kuohukerma, vähälaktoosinen, hedelmäsokeri, kiille ⇢ Seuraavalla sivulla: Mansikkapusut Lukijoiden arvosana: Sinun arvosanasi: Ei kommentteja vielä. |
Ajankohtaista
Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme! Luetuimmat reseptitUusimmat reseptit |
© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact