EtusivuReseptitOta yhteyttä

Laskiaista ja ystävänpäivää molempia vietetään helmikuun puolivälin tienoilla. Vuoden alussa aloitettu ”dieetti” painaa vielä päälle ja herkkuja pitäisi leipoa kumpaankin juhlaan. Miksipä et yhdistäisi laskiaista ja ystävänpäivää, ja leivo ystävälle sydämellisiä laskiaispullia!

Helmikuun 14. päivänä vietettävää ystävänpäivää juhlitaan Suomessa 29. kertaa. Maailmalla päivää on vietetty jo useita satoja vuosia. Juhlintaan on kuulunut jo antiikin Rooman ajoista asti erilaiset seuraleikit, joissa nuoret tytöt ja pojat mm. ”arpovat” itsellensä seuralaisen päivän juhlallisuuksiin. Kukapa voisi unohtaa nuo poskia kuumottavat hetket 80- ja 90-luvulla kouluissa järjestetyn rusettiluistelun merkeissä. Suomessa on onneksi huomioitu myös ystävät tuona rakkauden päivänä mm. itse tehdyin kortein ja leivoksin.

Laskiaiseen taas liittyy paljon vanhoja uskomuksia ja taikoja, jotka ovat jo hälvenneet suuren yleisön tiedostuksesta. Laskiainen mielletäänkin nykyään pulkkamäen lisäksi kirkolliseksi juhlaksi, joka edeltää paaston aikaa. Laskiainen on myös aina ollut paljon muutakin kuin tankkaamista paastoa varten ja mäen laskua. Jo ennen kristillistä ajanlaskua laskiaista on vietetty kevään juhlana slaavilaisissa maissa.

Vaikkapa viljavuoteen ja kärpästen määrään on uskomusten mukaan voinut vaikuttaa tekemällä erinäisiä taikoja laskiaissunnuntaina ja –tiistaina. Myös leivonta on ollut isossa osassa laskiaisena jo pitkään – eikä vain laskiaispullien vuoksi. Leipoessasi laskiaisena myös leipää saat uskomusten mukaan tietoa seuraavan kesän kasvimaan sadosta!

Täytä sydänpulla mansikkahillolla ja kermavaahdolla. Koristele mansikan
makuisella tomusokerilla!

”Siihen taloon, jossa laskiaisena aamulla ensimmäiseksi valkea otetaan, tulevat suvella kaikki kylän kärpäset.” (Vahto)

”Kun laskiaisena seisoo penkillä ja syö, tulee hyvä viljavuosi.” (Tyrvää)

”Kun laskiaisena leivotaan, kasvavat nauriit hyvin seuraavana kesänä.” (Koskenpää)

”Laskiaisena leivottiin aina leivät hyvin suuria, koska nauriit kesällä kasvoivat yhtä suuriksi.” (Korpilahti)

”Kun tekee taikinan ja leipoo laskiaisena, niin näkee, kasvavatko lantut seuraavana kesänä. Jos leivät pöydällä kasvavat suuriksi, kasvavat lantut kesällä, jos taas leivät jäävät pieniksi, jäävät lantutkin pieniksi.” (Jääski)

”Jos tahtoi pitkiä pellavia kasvattaa, niin laskiaisaamuna piti emännän jo aikaisin käydä laskemassa yksi mäki paljaalla takapuolellaan.” (Uusikirkko)

Laskiaispulla ystävälle

  • 2,5 dl maitoa
  • 30 g tuorehiivaa tai 11 g kuivahiivaa
  • 75 g sokeria
  • Ripaus suolaa
  • 1,5 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 kpl kananmunia
  • 500 g vehnäjauhoja
  • 65 g voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, 38-asteiseksi. Kuivahiivalle maidon tulee olla jo melkein kuumaa, 42-asteista! Sekoita lämpimään maitoon sokeri, suola, kardemumma, kananmuna, 2/3 osaa jauhoista ja hiiva. Sekoita kaikki tasaisesti hyvin. Lisää loput jauhoista ja pehmeä, ei sula(!), voi. Vaivaa reippaasti noin 10 minuuttia, kunnes sitko on muodostunut.

Anna taikinan levätä vedottomassa paikassa, esim. mikroaaltouunissa, kunnes taikina on kaksinkertainen, noin 30 minuuttia. Taikinan annetaan levätä hetki, jotta sitkoverkoston muodostama jännitys laukeaa ja tekee taikinasta helpommin käsiteltävää. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa sitä hetki, jotta levon aikana muodostuneet ilmakuplat menevät rikki.

Kauli taikina noin 1,5 cm paksuiseksi levyksi ja ota siitä pullia sydänmuotilla. Mikäli sinulla ei ole muottia, voit leikata taikinasta sydämiä myös taikinapyörällä tai veitsellä.

Voit tehdä myös perinteisiä laskiaispullia ja paloitella taikinan 16 yhtä suureen osaan. Pyörittele paloista kämmenen ja pöydän avulla pullia.

Kohota pullia noin 30 minuuttia lämpimässä paikassa pellillä liinan alla.

Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja koristele halutessasi raesokerilla tai mantelilastuilla. Voit myös voidella pullat munalla ja koristella valmiit pullat tomusokerilla.

Paista pullia 210 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pullat ovat kypsiä.

Anna pullien jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä. Leikkaa hattuosa eli pullan yläosa pois. Täytä haluamallasi tavalla esimerkiksi mansikka- tai vadelmahillolla ja kermavaahdolla tai mantelimassalla ja kermavaahdolla.

Lähteet:
Vanhat merkkipäivät, toimittanut Jouko Hautala 1948, Suomalaisen kirjallisuuden seura.
http://ypmuseum.ru/en/2011-04-13-17-30-44/2011-04-16-08-25-38/179-2011-11-23-10-43-14.html
http://www.juhlapyhät.fi/laskiainen
http://oppiminen.yle.fi/juhlapaivat/ystavanpaiva-142

Avainsanat: leipojat, leivonta, resepti, ohje, laskiaispulla, pulla, peruspullataikina, pullataikina, täytepulla, laskiainen, helppo, ystävänpäivä, sydänpulla, taikina, kermavaahto, hillo, mantelimassa, uskomukset

⇢ Seuraavalla sivulla: Joonatan leipoo - Lakulaskiaispullat
⇠ Edellisellä sivulla: Runebergintorttukakku


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact