Mehevä luumupitko hurmaa kahvipöydässä. Tämä jouluinen täytepitko on helppo leipoa. Itse keitetty paistonkestävä luumuhillo viimeistelee niin pitkot kuin joulutortutkin! Valmista luumuhillo hyvissä ajoin etukäteen, sillä se säilyy jääkaapissa useiden viikkojen ajan. Luumupitko2 kpl.
Yhdistä kaikki aineet paitsi voi. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia koneella, koukulla, tai käsin 15 minuuttia. Lisää pehmeä voi nokareina pienen jauhotilkan kera ja vaivaa taikinaa vielä 5-10 minuuttia koneella (käsin 10-15 minuuttia), kunnes taikina on kimmoisaa ja venyvää. Maidon ei tarvitse olla erityisen lämpöistä, mutta ei kuitenkaan kylmääkään, sillä taikina lämpiää vaivauksen aikana tarvittavasti käynnistääkseen hiivan toiminnan. Sinun ei myöskään tule pelätä hiivan ja suolan kohtaamista, suola ei tapa hiivaa. Ammattileipomoissa on perinteisesti laitettu kaikki aineet yhdellä kertaa pataan ja hyvää on tullut! Leipomoissa toki saatetaan laittaa voikin pataan heti alkuunsa, mutta voin lisääminen alussa hidastaa sitkon muodostumista. On kaikkien edun mukaista lisätä voi vasta taikinan sitkon eli sen kimmoisan ja venyvän rakenteen muodostumisen alkamisen jälkeen. Anna taikinan levätä kulhossa muovikelmulla peitettynä vedottomassa paikassa (mikroaaltouuni!) noin 20-30 minuuttia. Aika ei ole niinkään tärkeä, eikä edes se onko taikina kaksinkertaistunut. Taikina tarvitsee vaivauksen jälkeen hiukan lepoa, jotta se olisi helpommin käsiteltävissä muotoiluvaiheessa. Ammattileipomoissa tämä lepovaihe jätetään usein pois ja vaivauksen jälkeen siirrytään suoraan muotoiluun. Tällöin pullan on annettava nousta kunnolla ennen paistoa. Kumoa hiukan levännyt pullataikina pöydälle. Mikäli taikina on todella vetelää, jauhota pöytä ennen taikinan kumoamista. Muussa tapauksessa älä jauhota pöytää. Pullataikinan tulee olla koostumukseltaan pehmeää ja ilmavaa – sitä pehmeämpi pitko mitä pehmeämpi taikina! Paloittele taikina kahteen osaan ja muotoile siitä kevyesti käsin pyöreähkö pala. Kauli palat auki suorakaiteen muotoon, noin 20 x 30 cm. Levitä pinnalle runsas kerros luumuhilloa. Halutessasi voit vielä ripotella hillon päälle rusinoita. Pyöritä taikina rullalle pitkältä sivulta. Aseta rulla leivinpaperoidulle uunipellille saumapuoli alaspäin. Leikkaa rullasta saksilla suikaleita keskeltä, kääntäen joka toisen suikaleen vasemmalle ja joka toisen oikealle. Anna pitkojen nousta leivinliinalla peitettynä noin 40 minuuttia. Voitele kananmunalla, ja ripottele pinnalle raesokeria ja mantelilastuja. Paista 190 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pitkot ovat ottaneet mukavasti väriä kauttaaltaan, myös pohjasta. Täytteeksi itse tehtyä luumuhilloa tietenkin! Luumuhillo
Yhdistä aineet kattilassa ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia, kunnes luumut ovat pehmeitä. Nouki kanelitanko pois ja säästä se seuraavaa leipomusta varten! Soseuta vielä lämmin luumuseos tasaiseksi hilloksi. Purkita kuumana. Säilytä jääkaapissa tiiviisti suljetussa astiassa. Luumuhillo säilyy hyvin, jopa kuukausia. Hillo on hyvää, kunnes hometta ilmaantuu sen pinnalle. Itse keitetty luumuhillo on paistonkestävää ja sitä voi käyttää hyvin mm. joulutortuissa. Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, leipoa, ohjeita, reseptejä, jouluinen, joulupitko, pitko, joulu, pullapitko, täytepitko, luumupitko, luumuhillo, itse tehty, itse keitetty, luumu, paistonkestävä luumuhillo, pulla, pullataikina, leipomo, joulutorttu, joulutortut, voitaikina, saksittu pitko, hyvä, maukas, pehmeä, täyte ⇢ Seuraavalla sivulla: Luumu-rahkapitko Ei arvosteluja vielä! Sinun arvosanasi: Ei kommentteja vielä. |
Ajankohtaista
Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme! Luetuimmat reseptitUusimmat reseptit |
© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact