Piparkakkutalon taikina
Koristeluun:
Valmista taikina päivää ennen leipomista, jotta taikina ehtii maustua ja kiinteytyä jääkaapissa. Mittaa isoon kattilaan margariini, siirappi, sokeri ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita kunnes sokeri liukenee. Siirrä kattila levyltä ja anna seoksen jäähtyä haaleaksi. Voit laittaa kattilan kylmään veteen jäähtymisen nopeuttamiseksi! Lisää kananmunat seokseen sen jäähdyttyä ja vatkaa hyvin. Mittaa sooda osaan jauhoista ja seulo seokseen. Lisää jauhoja erä kerrallaan ja sekoita tasaiseksi. Peitä taikina ja säilytä jääkaapissa yön yli. Seuraavana päivänä ota taikina ulos kylmästä ja pehmitä siitä sopivan kokoisia paloja käsilläsi pöytää vasten, niin että taikinasta tulee helpommin muotoiltava. Jauhota pöytä reilusti, jotta taikina ei kaulittaessa jää siihen kiinni. Pidä huoli, että taikinan alla ja pinnallakin on jauhoja koko ajan, jotta taikinaa on helpompi kaulia ja käsitellä. Kauli taikina noin 2 mm paksuiseksi levyksi ja leikkaa piparkakkutalon palat kaavoja apuna käyttäen. Isoimmat palat voit leikata suoraan leivinpaperin päällä, jotta ne pitävät muotonsa. Ota paloista ylijäävä taikina pois leivinpaperilta ja paista palat 200 asteessa noin 10 minuuttia. Paistoaika vaihtelee paljonkin riippuen uunista ja palojen koosta, joten pidäthän silmällä uunia koko paiston ajan. Piparkakkutalon palat saavat kypsyä uunissa kunnolla ruskeiksi, jotta niistä tulee kovia ja kantavia jäähtyneinä. Anna piparkakkutalon osien jäähtyä kunnolla ennen koristelemista. Tee tällä välin pikeeri koristeluun: Vatkaa valkuainen ja 2 dl tomusokeria sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää loput tomusokerista ja vatkaa kunnolla. Lisää viimeiseksi sitruunanmehu ja sekoita hyvin. Värjää halutessasi elintarvikeväreillä tai esim. kaakaojauheella. Pistä seos esim. minigrip-pussiin tai taiteile leivinpaperista tötterö, joista leikkaat pienen aukon sokerikuorrutteen pursotusta varten. Koristele piparkakkutalon palaset vaakatasossa ennen kokoamista ja anna koristeiden kuivua kunnolla ennen talon kokoamista, mielellään yön yli. Kokoa piparkakkutalo, kun koristeet ovat kovettuneet kunnolla. Paras ja kestävin tapa koota piparkakkutalo on käyttää sulatettua sokeria. Pari kolme desiä kidesokeria paistinpannulla lieden päällä, kunnes sokeri on sulaa. Ota pannu pois liedeltä hetkeksi mikäli näyttää siltä, että sokeri kuumenee liikaa. Voit aina sulattaa sokerin uudestaan mikäli se jähmettyy. Huomioithan, että sokeri on todella kuumaa, eikä sovellu lapsien käsiteltäväksi! Ota kaikki talon osat ja alusta valmiiksi sokeripannun viereen. Kasta lyhyen ja pitkän seinän yhdet sivureunat ja alareunat kuumaan sokeriin. Yhdistä seinäpalat nopeasti toisiinsa ja aseta ne paikalleen piparkakkualustalle. Kasta toisten seinäpalojen molemmat sivut ja alareunat sokeriin, ja asettele kaikki seinät kiinni toisiinsa. Sivele kuumaa sokeria kauhalla seinien ylälaitoihin ja asettele katonpuolikkaat vuorotellen paikalleen. Kokoa vielä savupiippu kaksi palaa kerrallaan katon harjalle. Kiinnitä lopuksi tontut, possut ja puut pihaan. Piilota tummemmat saumat sokerivesikuorrutuksella tai sihtaa varovaisesti päälle tomusokeria. Lapsiystävällisin tapa on koota talo käyttäen koristeluseosta paksumpaa sokerikuorrutetta, joskin sen kestävyys ei ole aivan yhtä hyvä kuin sulan sokerin:
⇢ Seuraavalla sivulla: Glögi-pannacotta Ei arvosteluja vielä! Sinun arvosanasi: Ei kommentteja vielä. |
Ajankohtaista
Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme! Luetuimmat reseptitUusimmat reseptit |
© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact