Olisiko jo aika päästä eroon viimeisistä pipareista ja piparitalosta? Mikäli keksipurkin pohjalta vielä pipareita löytyy, niin kannattaa niitä käyttää nyt hyödyksi runebergintortuissa! Helmikuun 5. päivä on kansallisrunoilijamme J. L. Runebergin oma päivä, jolloin koko Suomi nauttii runebergintortuista. Tarinan mukaan tortut ovat kansallisrunoilijamme vaimon Fredrikan perua, jolla tämä vastasi miehensä sokerihampaan kolotukseen. Fredrika Runebergin versio runebergintortun reseptistä löytyykin tämän 1850-luvulta olevasta reseptikirjasta. Ilmeisesti alkuperäisen tortun on kuitenkin luonut porvoolainen kondiittorimestari Lars Astenius, jonka reseptiarkistoista löytyi kyseinen herkku jo 1840-luvulla. Noh oli miten oli – monilla eri resepteillä valmistetut runebergintortut tyydyttävät nykypäivänä koko Suomen makean himon joka vuosi Runebergin päivänä helmikuussa! Leipojat-toimitus tehtaili runebergintortusta oman reseptinsä, joka toteutettiin mini cupcakesien muodossa runsaalla rommikostutuksella. Runebergintortut tarjoillaan yleensä hyvinkin isokokoisina, mutta näitä minikokoisia torttuja voit nauttia hyvällä omalla tunnolla useammankin! RunebergintorttuNoin 20 kappaletta
Kostutukseen:
Koristeluun:
Aloita torttujen valmistus kostutusliemellä. Valmistat 50-prosenttisen (puolet alkoholia, puolet vettä) kostutusliemen kiehauttamalla veden, arrakkipunssin/rommin ja sokerin. Anna liemen jäähtyä kunnolla ennen kostuttamista.
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimen pienellä teholla
kuohkeaksi vaahdoksi, noin 3-5 minuuttia.
Lusikoi tai pursota taikina mini cupcake –vuokiin 2/3 osaa vuoasta. Paista 200 asteessa kypsiksi, noin 15 minuuttia. Jäähdytä tortut läpikotaisin ennen kostutusta. Jotta runebergintortut olisivat meheviä, täytyy ne kostuttaa kunnolla. Leipomoissa tortut useimmiten upotetaan arrakilla tai rommilla maustettuun kostutusliemeen kokonaan ja annetaan seistä siellä n. 5 sekuntia. Näin tortut imevät itseensä runsaasti alkoholin tuomaa makua ja mehevöityvät kauttaaltaan. Kotioloissa harva uskaltaa kostuttaa torttuja niin ronskisti. Mikäli haluat pitää runebergintortut vuoissa lusikoi kostutuslientä torttujen päälle runsaasti, useita lusikallisia. Älä pelkää – runebergintortut eivät voi kostua liikaa! Nämä mini cupcake –tortut on täytetty vadelmahillolla jo ennen paistoa, joten niitä ei tarvitse enää uudestaan hillolla päällystää. Koristele tomusokerista ja vedestä tehdyllä tahnalla pursotinpussilla tai vaikkapa haarukalla haluamallasi tavalla. Tahnan tulee olla paksua, jotta se ei leviä holtittomasti. Runebergintortut ovat parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä kostutusliemen ja makujen tasaannuttua ja syvennyttyä. Tortut säilyvät jääkaapissa noin 3-5 vuorokautta.
Lähteet: ⇢ Seuraavalla sivulla: Runebergintorttukakku Lukijoiden arvosana: Sinun arvosanasi: Ei kommentteja vielä. |
Ajankohtaista
Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme! Luetuimmat reseptitUusimmat reseptit |
© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact