Ihanaa, kevät on vihdoin tullut ja lumet pikkuhiljaa häviää myös täältä Savon korkeuksilta! Itse odotan aina kevättä innolla, sillä kevääseeni kuuluu olennaisena osana seurata kasvun ihmettä alusta alkaen. Aiheesta lisää tuonnempana. Nyt ensin kuitenkin varsinaiseen aiheeseen. Tällä kertaa leivoimme gluteenittomia pähkinä-pikkuleipiä. Ohje on alun perin espanjalainen Panellets -pikkuleipäohje, jota olen muokannut omaan makuumme sopivammaksi. Ohje on helppo ja nopea valmistaa, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään, pyöritellään palleroita ja pikkuleivät paistetaan. Suurin työ taitaa olla pinnalle tulevien suolapähkinöiden rouhimisessa, sillä itse en ainakaan ole löytänyt niitä valmiiksi rouhittuna kaupan hyllyltä. Pikkuleivät ovat myös mainioita retkieväitä vaikkapa nuotioreissulle tai pikkuviemisiä äitienpäiväksi. Gluteenittomat pähkinäpikkuleivätN. 25 kpl.
Pinnalle:
1. Rouhi pinnalle tulevat suola- ja cashewpähkinät joko veitsellä leikkuulaudan päällä tai tehosekoittimessa. Jätä valmis rouhe kippoon odottamaan. Itse taikinaan voi käyttää valmiita manteli- ja pähkinärouheita tai toki hienontaa nekin itse. 2. Soseuta banaani. Voit käyttää myös haarukkaa ja leikkuulautaa. 3. Sekoita kaikki pikkuleipien ainekset keskenään. Viimeiseksi banaanisose. Taikina jää melko pehmeäksi. Koostumuksen täytyy olla kuitenkin sellaista, että siitä pystyy pyörittelemään palleroita, jotka kestävät koossa, mutta kuitenkin niin pehmeää, että pähkinärouhe tarttuu pintaan. 4. Pyörittele käsien välissä taikinasta pieniä pallosia ja kierittele ne suola-cashewpähkinäseoksessa. Laita palloset pellille ja paina hieman matalammaksi. Taikinasta tulee noin 25 kappaletta, riippuen tietysti koosta. 5. Paista pikkuleipiä 175 asteessa noin 10-12 minuuttia, kunnes ovat kauniin keltaisia. 6. Pikkuleivät säilyvät kannellisessa rasiassa noin viikon. Tämä on tällä hetkellä pikkuleipäsuosikkini ja sopii koko perheelle. Pikkuleipä taittaa sopivasti makeannälän, mutta on myös täyttävä. Suolapähkinät pinnalla rikkovat sopivasti muuten melko makean makunautinnon. Itse en ole jotenkin mieltynyt kaupan valtavasta keksivalikoimasta mihinkään herkkuun. Ehkäpä ainut poikkeus jolloin kekseihin turvaudun ovat juustokakkujen pohjat. Siinä kaupan keksit ovat kyllä mainioita. Muuten saavat puolestani melkeinpä majailla kaupan hyllyillä. Ja näissä pikkuleivissä on muutakin kuin kovetettua kasvirasvaa, vehnäjauhoja ja esansseja :) Mutta makuja ja mieltymyksiä on niin erilaisia. Annoin tuttavalleni innoissani maistettavaksi pikkuleipiä ja hän totesi: ”Yksi riittää, liian terveellisiä minun makuuni.” Alkuperäisessä ohjeessa banaanin tilalla oli keitettyä bataattia, jolla myös ensimmäisen kerran ohjetta kokeilin. Mielestäni banaani antaa pikkuleipiin paremman makuelämyksen ja rakennekin on parempi. Bataatin tai banaanin sijasta voi käyttää myös keitettyä, soseutettua perunaa. Näitä kaikki testanneena, mielestäni banaani toimii kuitenkin parhaiten. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen olen lisännyt ohjeeseen myös limemehua. Mielestäni se sopii banaanin kanssa hyvin ja antaa vähän pirteyttä pikkuleipiin. Tosin bataatin tai perunan kanssa en ole limemehua kokeillut. Ehkäpä se voisi olla seuraava testiversio tästä ohjeesta. Pikkuleipien manteli-pähkinäruoheen suhdetta voi muunnella tilanteen tai makumieltymysten mukaan. Pikkuleivät voit tehdä pelkällä mantelirouheella tai rouhia joukkoon esimerkiksi maa- , hassel-, tai cashewpähkinöitä. Halutessaan taikinan joukkoon voi lisätä myös 70 grammaa suklaarouhetta. Myös valkosuklaa sopii. Joskus olen kokeillut sellaisiakin versioita ja toimii. Silloin taikinaan riittää 0,5 dl sokeria. Paiston jälkeen jäähtyneitä pikkuleipiä voi myös koristella sulatetulla suklaalla tai dipata niiden toista reunaa sulatetussa suklaassa. Mielestäni tällaisissa ohjeissa mukavaa on se, että niitä voi muunnella ja testailla erilaisia versioita tilanteen mukaan. Arkiversiossa voit tehdä pikkuleivät perunasoseeseen ja lisäämällä taikinaan suklaata, saat täyteläisemmän ja herkullisemman makunautinnon. Leipomisessa kannattaa uskaltaa joskus ottaa riskejä ja kokeilla villejäkin vetoja. Niin minäkin tein. Kokeilin bataatin sijasta banaania ja lisäsin hieman limeä. Saatiin taas uusi resepti :) Tietysti perusmittasuhteet täytyy muistaa! Yksi intohimoinen harrastukseni leipomisen ja liikkumisen lisäksi on puutarhanhoito. Tänä keväänä päätin olla innostumatta liikaa ja pitää harrastukseni järkevissä rajoissa. Sillä, muutamana edellisenä keväänä talomme lähes jokaisen ikkunan edusta on ollut täynnä esikasvatettavia taimia. Niin ja onneksi kaksikerroksisessa talossamme on vain 12 isoa ikkunaa :) Kevään lämmetessä parveke on täten pursunnut lämpiminä päivinä karaistavia kasveja, jotka on sitten raahattava taas sisälle yöksi yöpakkasten pelossa. Puuhaa siis riittää tältä osin alkukeväästä läpi kesän. Ja eihän kaikkia lajeja esikasvateta vaan osa kylvetään suoraan avomaalle myöhemmin keväällä. Puutarhanhoito on mieltä virkistävää itselle, mutta myös hyödyllistä ja mukavaa ajanvietettä lastenkin kanssa. Välillä ihan ihmettelen, miten rauhassa kaikki multapurkit ja taimikipot ovat saaneet olla, vaikka ovatkin pienten käsien ulottuvilla. Ehkä he ovat saaneet tarpeensa tyydytettyä jo multaa purkkeihin lappaessaan. Vaikka siementen kylväminen, lajikkeiden valitseminen, taimien kouliminen ja hoitaminen ovat mielestäni mukavaa puuhaa, niin totta kai mielessä siintää ensisijaisesti loppukesä ja syksy, kun satoa on nautittavissa ja kukat täydessä loistossaan. Se on kyllä palkitsevaa aikaa. Saa nauttia oman puutarhan tuoreista ja puhtaista antimista sekä kukkaloistosta. Toki se vaatii myös johdonmukaista työtä ja huolenpitoa jopa useita kuukausia esikasvatuksesta itse sadon saamiseen. Mukavaa kevään jatkoa ja mukavia hetkä Leipojat.fi -sivuston parissa! Toivottavasti saat intoa tarttua leivontatarvikkeisiin! Se palkitsee aina. :) Terkuin, Sari. Avainsanat: leipojat, leivonta, sari, ohje, resepti, gluteeniton, pähkinä, pikkuleipä, keksi, banaani, kookos ⇢ Seuraavalla sivulla: Pastillage-sokerimassa Lukijoiden arvosana: Sinun arvosanasi: Ei kommentteja vielä. |
SariOlen kolmekymppinen savolaisnainen, kahden tytön (s. 2011 ja 2013) äiti ja yhden miehen vaimo. Asumme Juvalla vanhassa puutalossa, peltojen keskellä, metsien ympäröiminä. Lähellä luontoa ja sen arvokkaita antimia :) Olen valmistunut leipuri-kondiittoriksi Espoon ammattioppilaitoksesta vuonna 2007. Tällä hetkellä leipominen on vain harrastus, tosin oikein mukava ja hyödyllinen sellainen. Blogissa kerron itse valmistamieni tuotteiden lisäksi vähän elämästämme maaseudulla sekä muun muassa näkemyksistäni ruoan alkuperän suhteen. Mitään ekstrahienoja kakkuluomuksia ei ole luvassa vaan perusohjeita tuunattuna. Sellaisia mitä itse arjessa syömme. Tervetuloa mukaan, toivottavasti viihdyt ja opit myös jotain uutta! Sari leipoo - Gluteenittomat pähkinäpikkuleivät Luetuimmat reseptitUusimmat reseptit |
© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact