EtusivuReseptitOta yhteyttä

05.08.2015

Kukkoa ja tipuja

Mustikka-aika on parhaimmillaan ainakin Etelä-Savon maisemissa. Mustikkaa on metsässä runsain määrin, kuin vaan ehtisi poimimaan ja säilömään. Mustikka on oma suosikkimarjani ja sitä kuluu perheessämme talven mittaan kymmeniä litroja. Se on myös mainio marja leivontaa ajatellen.

Tällä kertaa leivoin mustikkakukkoa eli rättänää. Ohje on sopivan yksinkertainen valmistuksen sekä raaka-aineiden suhteen. Ehkäpä työläin osuus oli hakea mustikat lähimetsästä. Toki niitä saa onneksi myös toreilta tai kaupasta valmiiksi poimittuna ja siivottuna.

Kukko leivotaan paistonkestävään uunivuokaan. Vuoka vuorataan ruistaikinalla ja mustikat laitetaan vuokaan, jonka jälkeen taikinasta tehdään mustikoille kansi. Taikinasta voi tehdä myös pikkukukkoja, jolloin ovat suoraan tarjottaessa annoskokoisia. Pikkukukkojen paistoon sopivat hyvin esimerkiksi pienet kahvikupit, muffini- ja kohokasvuoat. Tarkista kuitenkin etukäteen, että astia kestää lähes 200 asteen kuumuutta.

Itse tein tällä kertaa yhden isomman kukon keittolautaselle sekä lisäksi kuusi pienempää annoskukkoa metallisiin leivosmuotteihin. Ohjeesta riittää hyvin taikinaa noin 20 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Leivoin kukon pelkästään ruisjauhoista, mutta mikäli haluaa hieman ”pehmeämmän” makuisen tuotoksen, voi osan jauhoista korvata vehnä- tai ohrajauhoilla. Itse pidän rukiisesta versiosta. Normaalitilanteesta poiketen, leivoin kukon tällä kertaa maidottomalla margariinilla. Yleensä käytän siis aina voita. Tarjottavan piti sopia maidotonta ruokavaliota noudattavalle henkilölle, joten valmiin leivonnaisen kanssa tarjoiltiin sitten soija-vaniljakastiketta.

Mustikkakukko eli rättänä

  • 150 g voita/margariinia
  • 0,5 dl sokeria
  • 2,5 dl ruisjauhoja (2 dl ruisj + 0,5 dl vehnäj.)
  • 0,5 tl leivinjauhetta

Täyte:

  • 5 dl mustikoita
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5-1 rkl perunajauhoja (tuoreille mustikoille riittää 0,5 rkl)

Mittaa jauhot ja leivinjauhe ja sekoita ne hyvin.

Mittaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri toiseen kulhoon ja vatkaa ne vaaleaksi vaahdoksi.

Sekoita rasva-sokerivaahto ja jauhot keskenään.

Laita taikina hetkeksi jääkaappiin kovettumaan, jolloin sitä on helpompi käsitellä vuokaan laitettaessa.

Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri ja perunajauhot. Tuoreille mustikoille riittää 0,5 ruokalusikallista perunajauhoja.

Voitele uunivuoka.

Ota taikinasta noin kaksi kolmasosaa ja levite se vuoan pohjalle ja reunoille ohueksi kerrokseksi.

Kaada mustikat taikinoituun vuokaan.

Taputtele loppu taikina kanneksi mustikoiden päälle.

Paista n. 50 minuuttia 175 asteessa, kunne pinta on saanut hiukan väriä. Nauti haaleana esimerkiksi vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Kieltämättä voilla tehty kukko on hieman maukkaampi. Voilla on kuitenkin omat arominsa. Toki kukko maistui näinkin, mutta voita ei voita mikään :) Onhan tämä melkoinen terveysherkku, varsinkin jos käyttää pelkästään ruisjauhoja. Tässä yhdistyvät mustikan sekä rukiin terveysvaikutteiset kuidut ja flavonoidit. Pieni määrä sokeria ja voita sallitaan, sillä ovat kuitenkin luonnon omia tuotteita.

Kukosta puheen olleen kanamme hautominen tuotti tulosta. Tasan kolmen viikon pesässä istumisen jälkeen kaikki kuusi munaa kuoriutuivat. Suloisia pikku piipertäjiä tosiaan. Ensimmäiset päivät pikkuiset olivat visusti emonsa untuvien suojassa, mutta jo kolmantena aamuna rohkaistuivat kaikki ulkoilemaan ja nyt reilun kahden viikon ikäisenä vauhtia riittää. Saa nähdä ovatko sitten kukkoja vai kanoja. Ainakaan oma tietämys ei riitä tässä vaiheessa niitä tunnistamaan. Tipujen touhuja seuratessa oman emon malli on silmiinpistävät suuressa roolissa, niinpä kai se on meillä ihmisilläkin :)

Kuvassa tiput ovat kolmen päivän ikäisiä.

Reippain mielin syksyä ja uusia haasteita kohti!

Terkuin, Sari

Avainsanat: leipojat, leivonta, Sari, leipoo, ohje, resepti, kuulumiset, mustikka, mustikat, kukko, kanat, tipu, rättänä, mustikkapiirakka, paistos, kesä, syksy, terveellinen, helppo, ruisjauho, rukiinen, maidoton, laktoositon, kananmunaton, munaton

⇢ Seuraavalla sivulla: Sari leipoo - Gluteeniton suklaa-kesäkurpitsakakku
⇠ Edellisellä sivulla: Päärynäpiirakka


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Sari

Olen kolmekymppinen savolaisnainen, kahden tytön (s. 2011 ja 2013) äiti ja yhden miehen vaimo. Asumme Juvalla vanhassa puutalossa, peltojen keskellä, metsien ympäröiminä. Lähellä luontoa ja sen arvokkaita antimia :) Olen valmistunut leipuri-kondiittoriksi Espoon ammattioppilaitoksesta vuonna 2007. Tällä hetkellä leipominen on vain harrastus, tosin oikein mukava ja hyödyllinen sellainen. Blogissa kerron itse valmistamieni tuotteiden lisäksi vähän elämästämme maaseudulla sekä muun muassa näkemyksistäni ruoan alkuperän suhteen. Mitään ekstrahienoja kakkuluomuksia ei ole luvassa vaan perusohjeita tuunattuna. Sellaisia mitä itse arjessa syömme. Tervetuloa mukaan, toivottavasti viihdyt ja opit myös jotain uutta!

Sari leipoo - Gluteenittomat pähkinäpikkuleivät
Sari leipoo - Gluteeniton siemennäkkäri
Sari leipoo - Savolainen ryynirieska
Sari leipoo - Frozen-kakku
Sari leipoo - Ruis-mantelipiparit
Sari leipoo - Gluteenittomat suklaaleivokset
Sari leipoo - Gluteenittomat porkkana-tattarisämpylät
Sari leipoo - Mustikkakukko eli rättänä
Sari leipoo - Gluteeniton suklaa-kesäkurpitsakakku
Sari leipoo - Juureskierteet
Sari leipoo - Da Capo -banaanikakku
Sari leipoo - Marjapiirakka
Sari leipoo - Lohi-feta-parsakaalipiirakka


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact