EtusivuReseptitOta yhteyttä
Subaffee - suklaabanaanitoffeekakku

Tätä kakkua ei ehkä ole nimellä hemmoteltu, mutta sen täyteläiset maut hemmottelevat makunystyröitäsi sitäkin enemmän!

Uusia makuyhdistelmiä ja kakkuja ideoidessa sitä usein palaa hetkiin, jolloin suussa on ollut jonkinmoista ilotulitusta. Tässäkin tapauksessa mieleeni palasi muistot ihanasta banoffeesta, joka on yksi suosikkikakuistani. Suomessa harvinaisempi banoffee on erittäin suosittu mm. Englannissa ja sen entisissä siirtomaissa. Usein banoffeessa on muro- tai keksipohja, jonka päällä on kerros ihanaa toffeeta ja banaania viipaleina. Koko komeuden kruunaa aimo annos kermavaahtoa. Kuolan jo valuessa suupielistäni päätin yhdistää suklaakakun ja banoffeen parhaat puolet ja valmistaa niistä subaffeen eli suklaa-banaani-toffeekakun. Ja loppu on tietenkin historiaa, yksi parhaista kakuista koskaan!

Voit valmistaa kakkupohjan ja toffeen päivää aikaisemmin!

Subaffee - suklaabanaanitoffeekakku


Kakkupohja

Voit valmistaa korkean kakun 17 cm halkaisijan vuoassa tai normaalin kakun 24 cm halkaisijan vuoassa.

  • 130 g sulaa tummaa suklaata (mikrosulatus käy vallan mainiosti)
  • 130 g voita
  • 40 g tomusokeria
  • 5 g vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  • 6 kpl keltuaisia
  • 6 kpl valkuaisia
  • 180 g kidesokeria
  • 130 g vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta

Vaahdota valkuaiset ja kidesokeri vahvaksi vaahdoksi, marengiksi.

Huoneenlämpöinen voi, suola, vaniljasokeri, tomusokeri ja sula noin 35-asteinen suklaa vaahdotetaan kuohkeaksi. Lisää keltuaiset vaahtoon yksitellen hyvin sekoittaen.

Pieni määrä, noin kolmas osa, valkuaisvaahtoa sekoitetaan rasvaseokseen. Sen jälkeen loput valkuaisvaahdosta sekoitetaan rasvaseokseen nopeasti joko käsin tai nuolijalla.

Lopuksi sekaan siivilöidään vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi nopeasti käsin. Sekoita vain sen verran, että jauhot ovat sekoittuneet massaan. Älä vaivaa.

Kaada massa hellästi leivinpaperilla pohjustettuun vuokaan. Vuokaa ei tarvitse voidella/korppujauhottaa, riittää, että vuoan pohjalla on leivinpaperi.

Paista 180-asteisessa uunissa noin 35-45 minuuttia, kunnes kakkuun työnnettyyn tikkuun ei jää märkää taikinaa.

Kumoa valmis kakku välittömästi sokeroidulle leivinpaperille. Huom. älä irrota kakkua vielä vuoasta! Anna kakun jäähtyä kumottuna vuoan alla – näin kakku säilyttää kosteutensa, eikä kuivu jäähtyessään. Irrota jäähtynyt kakku vuoasta pyöräyttämällä veistä reunoja ja pohjaa myöten. Kääri kakku tuorekelmuun odottamaan täyttämistä.

Seuraavana päivänä: leikkaa kakun yläosa tasaiseksi ja sen jälkeen kakku kolmeen osaan.

Toffee

  • 200 ml vispikermaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 dl siirappia
  • 25 g voita

Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua voimakkaasti poreillen keskilämmöllä noin 15 - 20 min, kunnes seoksen lämpötila on 118-120 C. Mikäli käytössäsi on sokerilämpömittari, on syytä käyttää sitä parhaan lopputuloksen takaamiseksi. Sekoita välillä, varsinkin keittoajan lopussa, ettei seos tartu pohjaan.

Mikäli sinulla ei ole lämpömittaria, jolla varmistaa, että seoksen lämpötila on 118-120 C, niin tee näin kun toffee alkaa saostua: tipauta seosta kylmään veteen n. 0,5 tl. Anna jäähtyä hetken. Mikäli seos jähmettyy vedessä tarpeeksi voidaksesi muotoilla sen palloksi, on toffeeseos valmista. Kun seos on tarpeeksi lämmintä, ota kattila liedeltä ja sekoita hetki voimakkaasti. Tarkkaile toffeen valmistumista. Keittoaika vaihtelee riippuen kiehumisen voimakkuudesta, keittoastiasta ja seoksen määrästä.

Kaada seos kakkupohjaan käyttämääsi vuokaan, jossa on kevyesti öljytty leivinpaperi. Paperin tulee ulottua myös pari senttiä reunoille. Anna kovettua rauhassa huoneenlämmössä tai jääkaapissa, mieluiten seuraavaan päivään.

Keitä vahvaa kahvia tai käytä pikakahvia kakun kostutukseen. Tarvitset kostutukseen noin 3 dl vahvaa kylmää kahvia.

Täyttäminen

Käännä kakku ylösalaisin, niin että ylin kerros tulee alimmaiseksi ja alin kerros ylimmäiseksi.

Aloita kokoaminen kostuttamalla alimmainen pohja kylmällä kahvilla, käytä noin 1 dl. Mikäli haluat kosteamman kakun voit käyttää enemmänkin kostutusta. Tällä määrällä kakusta tulee mehevä, mutta ei kostea!

Kostutuksen jälkeen irrota toffee leivinpaperista ja nosta sellaisenaan kakkupohjan päälle. Koska jäähdytit toffeen samassa vuoassa kakkupohjan kanssa, tulisi sen olla juuri sopivan kokoinen kakkuun.

Aseta seuraava kerros toffeen päälle ja toista kostutus. Vaahdota 2 dl vispi- tai kuohukermaa, joka on maustettu 2 teelusikallisella sokeria. Viipaloi kakkupohjan päälle reiluja paloja tuoretta banaania, 2 kappaletta kokonaisia banaaneja riittänee. Laita 2/3 osaa kermavaahdosta banaanin päälle.

Aseta viimeinen eli ylin kerros kermavaahdon päälle ja paina se siihen tiiviisti, niin että kermavaahdot hiukan pursuavat kakun välistä. Huom. aseta viimeinen pohja sileä paistopinta ylöspäin, jotta saat tasaisen päällisen. Kakku kootaan ylösalaisin, jotta päällimmäiseksi saadaan kakun tasainen pohja! Kostuta päällimmäinen kerros lopulla kahvilla. Tässä vaiheessa kakkua on hyvä painella tiiviimmäksi ja tasaisemmaksi, silmäile kakkua samalta tasolta sen kanssa, jotta näet onko kakku suora ja tasapintainen.

Tee kakkuun murureuna välistä pursuavalla kermavaahdolla. Sivele ylituleva kermavaahto paletilla tai veitsellä tasaiseksi ohueksi kerrokseksi kakun reunoille ja päälle. Tämä kerros pitää irtomurut paikoillaan ja mahdollistaa näin ollen siistin lopputuloksen. Huom. voit valmistaa kakun tähän pisteeseen saakka päivää ennen tarjoilua!

Käytä loput kermavaahdosta kakun päällystämiseen. Levitä kermavaahto tasaisesti kakun ympärille ja päälle.

Koristele kakku temperoidusta suklaasta tehdyillä koristeilla tai haluamallasi tavalla.

Koska kakkua tulee säilyttää jääkaapissa jähmettyy toffee siellä aina viiletessään. Ota kakku esille noin 20 minuuttia ennen tarjoilua, jotta toffee ehtii hiukan pehmetä huoneenlämmössä.

Tämäkin kakku, kuten kaikki muutkin kakut, vain paranee vanhetessaan. Kakku säilyy jääkaapissa hyvänä useamman päivän, noin 4-5 vuorokautta.

Avainsanat: kakku, täytekakku, subaffee, suklaa, banaani, toffee, suklaakakku, kerma, ohje, resepti, leivonta

⇢ Seuraavalla sivulla: Perunarieska
⇠ Edellisellä sivulla: Kahvi-valkosuklaatryffelit


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact