EtusivuReseptitOta yhteyttä

Perinteiset rasvassa keitetyt tippaleivät maistuvat kotitekoisina huomattavasti teollisia serkkujaan paremmilta. Kannattaa siis nähdä pieni vaiva taikinan valmistamisessa ja hiukan isompi vaiva paistamisen kanssa, niin saat ihania ja maukkaita tippaleipiä kotikeittiöstäsi!

Vappuun olennaisena osana kuuluvat tippaleivät valmistetaan yksinkertaisista aineista sekoittamalla kaikki tasaiseksi taikinaksi – voiko helpompaa ollakaan! Tippaleivät keitetään kypsiksi 180-asteisessa kasviöljyssä tai paistorasvassa. Paiston ansiosta tippaleivät ovat ihanan rapsakoita – sitä helposti huomaa napsineensa paiston aikana useammankin tippaleivän pieni muru kerrallaan.

Tippaleivät

Useita kappaleita koosta riippuen. Puolita taikina mikäli haluat tehdä vain muutaman tippaleivän.

  • 4 kpl kananmunia
  • 2 rkl sokeria
  • Ripaus suolaa
  • 2 dl maitoa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • Ripaus leivinjauhetta
  • 1 rkl sitruunamehua

Paistamiseen:

  • 1-2 litraa kookosrasvaa tai friteerausöljyä.

Sekoita kaikki ainekset vispilällä tasaiseksi löysäksi taikinaksi. Varmista, että taikina on tasaista, eikä jauhopaakkuja ole. Anna taikinan turvota noin 30 minuuttia.

Pursota taikina nauhamaisena kekona 180-asteiseen uppopaistorasvaan. Voit pursottaa tippaleivät pursotuspussilla tai vaikkapa tyhjällä ja hyvin pestyllä ketsuppi- tai siirappipurkilla, jossa on noin 1,5 mm suuaukko. Jos tuntuu siltä, että tippaleivät eivät tahdo pysyä kasassa voit upottaa rasvaan metallikauhan muotiksi, jonka sisälle tippaleipätaikina pursotetaan. Anna tippaleivän kypsyä hetken aikaa ennen kuin otat kauhan sen alta pois. Paistomuotiksi käy myös säilykepurkki, josta on poistettu kansi ja pohja. Tippaleivät ovat kypsiä, kun ne ovat ottaneet mukavasti tummemman ruskean värin ja rapsakoituneet.

Tarkkaile paistoa – älä jätä keitinrasvaa koskaan vahtimatta! Pidä lähettyvillä kattilan kansi, jolla voit tukahduttaa mahdollisen rasvapalon. Nosta valmiit tippaleivät metallisella ottimella, joka ei sula koskiessaan kuumaan rasvaan. Paras väline tippaleivän nostamiseen on metallinen reikäkauha. Nosta tippaleivät hetkeksi talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva valuu pois. Sirottele päälle tomusokeria ja nauti siman tai kuohuvan kera! Tippaleivät ovat parhaimmillaan saman päivän aikana.

Ethän kaada käytettyä rasvaa viemäriin, sillä rasva tukkii putket yllättävän tehokkaasti! Tiesithän, että saman uppopaistorasvan voit käyttää useamman kerran, 2-3 kertaa. Siivilöi jäähtynyt rasva takaisin astiaansa ja käytä normaalisti uudestaan. Jos keitinrasva savuttaa jo alhaisessa lämpötilassa (alle 200 asteessa) tai vaahtoaa raivoisasti paistaessasi siinä jotakin, on rasva vanhentunut ja se tulisi vaihtaa uuteen rasvaan.

Avainsanat: leipojat, leivonta, vappu, tippaleipä, tippaleivät, uppopaistettu, friteerattu, keitinrasva, kookosrasva, kasviöljy, ohje, resepti

⇢ Seuraavalla sivulla: Aprikoosi-pähkinäjuurileipä
⇠ Edellisellä sivulla: Kaneli-sokeridonitsit


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact