Pasha ja kulitsa06.04.2017 Pasha on rahkainen pääsiäisjälkiruoka, jonka tekotapa vaihtelee monimutkaisesta yksinkertaiseen, ja jossa reseptejä on yhtä paljon kuin tekijöitäkin. Kulitsa on pullaa muistuttava makea pääsiäisleivonnainen, jonka voi myös tehdä monella eri tavalla ja eri muotoon. Mikäli haluat päästä kokeilemaan näitä herkkuja itse, ohessa kaksi helppoa ohjetta, joista tulee pieni pasha ja yhden ”limpun” verran kulitsaa. Näin voit vaikka harjoitella pienen erän pääsiäistä varten –tai tehdä tuoreen satsin vaikka kerran viikossa! Pashaan ei tarvitse erillistä pashamuottia, vaan voi valuttaa pashan vaikka suodatinpussilla vuoratussa kahvinsuodattimessa tai puhtaalla harsoliinalla tai keittiöpyyhkeellä vuoratussa siivilässä. Muoto ei ole niin edustava kuin korkeassa pashamuotissa tehdyssä pashassa, mutta maku on tärkein ja lisäksi koristelu pelastaa paljon! Koristeina voit käyttää pääsiäiskarkkeja, pieniä suklaamunia, rusinoita tai hedelmiä. Myöskään kulitsan paistaminen ei vaadi erillistä vuokaa, vaikka jotkut käyttävätkin isoa säilyketölkkiä tai irtopohjavuokaa. Leivo kulitsa limpuksi ja koristele kuten pashakin. Lisäksi voit käyttää tomusokerikuorrutusta tai ennen paistoa asetella pintaan mantelilastuja, rusinoita tai taikinakoristeita kukkien muotoon. Perinteisesti pashan ja kulitsan pintaan on taiteiltu kirjaimet XB, joiden merkitys on Христóсъ воскрéсе (Hristos voskrese - Kristus nousi kuolleista). Pasha:
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää rahka, keltuainen, vaahdoksi vatkattu kerma sekä mausteet. Kaada seos esimerkiksi harsoliinalla vuorattuun siivilään valumaan. Aseta siivilän alle astia, johon neste valuu. Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin yön yli. Kumoa valmis pasha tarjoilulautaselle ja koristele haluamallasi tavalla. Syö sellaisenaan jälkiruokana tai levitä kulitsaviipaleiden päälle. Kulitsa:
Liota hiiva maitoon ja vatkaa sekaan 2,5 dl vehnäjauhoja eli 1/3 jauhoista. Jätä taikinajuuri liinalla peitettyyn kulhoon lämpimään paikkaan noin puoleksi tunniksi, kunnes juuri kuplii. Lisää sitten sokeri, suola, vaniljajauhe, kardemumma, muna ja sitruunankuoriraaste, ala sitten lisätä jauhoja pikku hiljaa. Lisää loppuvaiheessa jauhojen ja pehmeä voi sekä mantelirouhe, rusinat ja hedelmämix (tai muut valitsemasi kuivahedelmät). Alusta taikinaan loput jauhot ja vaivaa taikinaa, kunnes se on pehmeää ja irtoaa hyvin käsistä. Leivo taikinasta limppu ja kohota lämpimässä puolisen tuntia. Voitele kohonnut limppu munalla ja lisää pinnalle halutessasi mantelilastuja. Paista 180 asteessa noin 30 minuuttia. Mikäli pinta alkaa tummua liikaa, suojaa pinta foliolla loppupaiston ajaksi. Anna valmiin kulitsan jäähtyä ja koristele esimerkiksi tomusokerikuorrutuksella tai laittamalla valmiin kulitsan keskelle pääsisäiskarkkeja. Syö sellaisenaan tai pashan kanssa. Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, leivos, leivonnainen, veera leipoo, pääsiäinen, pääsiäisherkku, påsk, pasha, rahka, kulitsa, venäläinen perinneleivonta, pulla, nisu, vehnänen ⇢ Seuraavalla sivulla: Pupukeksit Lukijoiden arvosana: Sinun arvosanasi: Ei kommentteja vielä. |
VeeraVeera on kolmekymppinen nuoren tytön äiti, joka ei leivo kovinkaan usein, mutta leipoessaan valmistaa sitäkin mielenkiintoisempia leipomuksia. Venäläiset sukujuuret vaikuttavat keittiössä ja etenkin entisten neuvostotasavaltojen kuten Georgian herkut ovat lähellä Veeran sydäntä. Veera leipoo - Mutakakku Luetuimmat reseptitUusimmat reseptit |
© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact