EtusivuReseptitOta yhteyttä

Suomalaisten suosikkijuhlatarjottava, ajaton voileipäkakku, vie huomion komeimmassakin juhlapöydässä. Voileipäkakusta saa helposti suolaista tarjottavaa isommallekin porukalle. Voileipäkakun voi täyttää melkein millä tahansa, niin lihalla, kalalla, kanalla kuin kasviksilla ja hedelmilläkin. Yleisimpiä täytteitä ovat erilaiset hedelmä- ja vihannessalaatit hapankermalla ja liha-, kala- ja kanatäytteet tuorejuustolla ja majoneesilla.

Koko komeuden tietysti kruunaa silmiä hivelevä koristelu tuoreilla hedelmillä, kasviksilla, salaateilla ja lihalla. Huomaathan, että voileipäkakun koristelun tulee kuvastaa kakun sisältöä! Mikäli kakussa on täytteenä kalaa tai äyriäisiä on sen päällä hyvä olla kalaa tai äyriäisiä. Mikäli kakkusi on kasvistäytteinen ovat koristeetkin kasviksia jne. Sama yleissääntö pätee myös makeisiin täytekakkuihin (joita ei ole päällystetty sokerimassalla tai vastaavalla). Näin kaikki tietävät mitä kakku pitää sisällään.

Voit käyttää kakun valmistamiseen kaupan valmista leipää tai tehdä leivän itse. Kaupan leivistä kannattaa valita sekaleipä. Voileipäkakku on maukkaampaa ja täyttävämpää, jos leivässä on muutakin kuin vehnäjauhoja. Kakku pysyy myös paremmin kasassa, jos leipä ei ole höttöisimmästä päästä. Toisaalta tuhdein ruisleipäkään ei tehtävään kovinkaan hyvin sovellu – hötön ja tuhdin leivän väliltä kannattaa siis valita seka-, täysjyvä- tai moniviljaleipä. Isoista paahtoleipäpalasista on helppo kasata voileipäkakku, mikäli kaupasta ei löydy vaakatasoon siivutettua vuokaleipää.

Me Leipojat tietysti leivomme voileipäkakun leivän itse – näin saat juuri sen muotoisen ja makuisen leivän kuin haluat. Voit leipoa leivän pyöreään tai vaikkapa kukan malliseen vuokaan. Me valitsimme esimerkin vuoksi kuitenkin simppelin pitkän vuokaleivän, josta saa valmistettua perinteisemmän kakun.

Täytteeksi valitsimme esimerkkikakkuun metvurstin ja hedelmäsalaatin. Voileipäkakussa on yleensä kahta eri täytettä, toinen tuhdimpaa lihaisaa täytettä ja toinen kevyempää juusto- tai kasvistäytettä. Pinnalle sivelimme maustamatonta tuorejuustoa ja juustoraastetta.

Aloita voileipäkakun valmistaminen leivästä. Voit leipoa leivän pari päivää ennen tarjoilua. Voileipäkakku on helpoin koota leipomista seuraavana päivänä. Näin leipä ehtii vetäytyä ja maustua rauhassa, eikä murene niin herkästi.

Voileipäkakku

Noin 10 hengelle.

  • 250 g vettä
  • 11 g kuivahiivaa tai 30 g tuorehiivaa
  • 8 g (n. 1 tl) suolaa
  • 40 g sokeria
  • 300 g vehnäjauhoja
  • 155 g ruisjauhoja
  • 55 g voita

Sekoita kaikki aineet paitsi voi lämpimään, 42 asteiseen (tuorehiivalle 37 asteiseen) veteen. Vaivaa tasaisesti sekaisin useamman minuutin ajan, noin 5 minuuttia. Tunnustele taikinan koostumusta sormilla. Voileipäkakkutaikina on tuhdimpaa, mutta ei kuivaa. Mikäli taikina tuntuu kuivalta lisää taikinaan lämmintä vettä ruokalusikallinen kerrallaan. Jos taikina tuntuu vetelältä lisää jauhoja samalla tavalla, kunnes haluttu koostumus on saavutettu. Lisää voi nokareina ja vaivaa vielä reippaasti noin 5 minuuttia. Tunnustele taikinan sitkoa silloin tällöin - taikina on venyvää, eikä repeile herkästi, niin sitko on valmis. Käsin taikinaa saa vaivata reilut 15 minuuttia ja koneella reilut 10 minuuttia.

Anna taikinan levätä kulhossa muovipussilla tai tuorekelmulla peitettynä noin 40 minuuttia.

Muotoile leivästä pitkulainen limppu ja aseta se saumapuoli alaspäin kevyesti voideltuun vuokaan. Taikina on sopiva noin 22 cm halkaisijan pyöreään vuokaan ja pitkään vuokaan kooltaan 24x14 cm. Anna leivän nousta rauhassa muovipussin sisällä tai tuorekelmun alla noin 45 minuuttia, kunnes pinta on kosketuksesta kimmoisa ja ilmava.

Paista 210 asteessa kypsäksi, noin 20 minuuttia. Älä höyrytä leipää, emme halua rapeaa kuorta voileipäkakkuun! Kumoa leipä vuoasta ja koputtele pohjaa sormenpäillä – kumea ääni tarkoittaa kypsää leipää.

Anna leivän jäähtyä kauttaaltaan ennen jatkotoimenpiteitä. Leikkaa jäähtyneestä leivästä kaikki reunat pois (myös pohja), kuin kuorisit leivän. Leikkaa paistopinta tasaiseksi – näin saat tasaisen pinnan leivän jokaiselle sivulle. Leikkaa leipä vaakatasossa kolmeen osaan.

Täytteet:

Lihatäyte

  • 100 g meetvurstia paloiteltuna
  • 70 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 70 g Arla rucola-pestotuorejuustoa

Sekoita aineet tasaiseksi ja maista. Lisää mausteita tarvittaessa.

Hedelmäsalaatti

  • 50 g etikkakurkkua
  • 50 g paprikakuutioita
  • 50 g omenakuutioita
  • 50 g ananaskuutioita
  • 150 g ranskankermaa

Sekoita kaikki aineet keskenään ja tarkista maku.

Aseta alin kerros tarjoiluastialle ja asettele leivinpaperin palat sen alle suojaamaan tarjoiluastiaa mahdollisilta roiskeilta. Paperin palat poistetaan ennen tarjoilua!

Kostuta voileipäkakkua runsaalla kädellä. Voit kostuttaa kakun kylmällä maidolla, laktoosittomalla maitojuomalla, vichyllä, kasvis- tai lihaliemellä. Leipä imee itseensä paljon kostuketta. Anna leivän välillä imeä kostutuslientä itseensä ennen kuin jatkat kostuttamista. Voileipäkakkua kostutetaan enemmän kuin makeita täytekakkuja. Kostutusliemen määrä saattaa tuntua hurjalta, mutta voileipäkakusta ei siltikään tule märkä. Leipä tarvitsee paljon nestettä mehevöityäkseen – ilman kostutusta leikkaaminenkin olisi hyvin hankalaa. Me kostutimme voileipäkakkumme laktoosittomalla maitojuomalla, noin 1,5 dl maitoa per kerros. Tunnustele leivän pintaa – se saa tuntua märältä ilman, että leipä tuntuu mössöltä.

Levitä alimmaiseksi raskain täyte, lihatäyte, ja ylimmäiseksi kevyt, salaattitäyte. Täytettä saa olla reilusti, noin sentin kerros kauttaaltaan. Paina kerrokset tasaiseksi ja kiinteäksi massaksi seuraavan kerroksen leipäviipaleella. Tarkista ylimmän kerroksen jälkeen, että kakku on suorassa! Kostuta myös ylin kerros huolellisesti reunoja myöten. Levitä paletilla tai veitsellä reunoilta yli tursuavat täytteet tasaiseksi murureunaksi kakun reunoille. Tässä vaiheessa kakun voi pakastaa leivinpaperiin ja tuorekelmuun käärittynä. Voileipäkakku säilyy pakkasessa noin 3 viikkoa. Jos pakastat kakun, koristele se vasta tarjoilupäivänä.

Koristele voileipäkakku maustamattomalla tuorejuustolla kauttaaltaan, voit pehmittää juuston ja pursottaa sitä, tai sivellä paletilla/veitsellä sen tasaiseksi kerrokseksi kakun sivuille ja päälle. Koristele haluamillasi tuoreilla hedelmillä, vihanneksilla, salaatilla, keitetyllä kananmunalla, lihalla ja kalalla. Herkullisimman voileipäkakun saat yhdistelemällä värikkäitä vihanneksia ja hedelmiä salaatin ja lihan kanssa.

Vaihtoehtoisia täytteitä voileipäkakkuun:

Porotäyte

  • 100 g jauhettua poronlihaa (kypsennettyä)
  • 60 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 40 g pippurituorejuustoa
  • Pari katajanmarjaa

Sekoita ainekset tasaiseksi ja tarkista maku.

Tonnikalatäyte

  • 100 g tonnikalaa
  • 50 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 40 g kermavaahtoa
  • 5 g tilliä
  • 2 valkopippuria

Sekoita tasaiseksi ja tarkista maku.

Avainsanat: leipojat, leivonta, voileipäkakku, kakku, voileipä, leipä, juhlat, tarjottava, pitopöytä, liha, kala, kana, kasvis, täyte, kostutus, metvursti, meetvursti, metukka, metwursti, tonnikala, poro, tuorejuusto, ohje, resepti

⇢ Seuraavalla sivulla: Kakkupohja
⇠ Edellisellä sivulla: Sari leipoo - Lohi-feta-parsakaalipiirakka


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact